Oma tarinani kroonisesta väsymyksestä – osa 2

Tämä artikkeli on jatkoa ykkösosalle jossa pohjustin sitä miten liiallinen treenaaminen ja matalat kalorit johtivat uupumukseen. Tällä kertaa kerron laboratoriotesteistä, löytyneistä ongelmista ja siitä mitä ongelmille tehtiin.

Tärkeää: Kirjoitan tämän artikkelin siksi, että haluan tuoda julki sen miten paljon terveys voi kärsiä liian rankoista tai huonosti toteutetuista dieeteistä tai stressistä, ja kuinka vaikeaa siitä on palautua normaaliksi. Vaikka epäilisi itsellään mitä tahansa näistä ongelmista, tulee niiden hoidossa aina ensimmäiseksi kääntyä lääkärin puoleen. Voin kyllä ohjeistaa ruokavalio-, elämäntapa- ja treeniasioissa myös uupuneta siinä tapauksessa, että mahdolliset sairaudet on poissuljettu lääkärin vastaanotolla ensin.

Alussa tein melko suuren virheen: En teettänyt labratestejä ja käynyt funktionaalisen lääkärin vastaanotolla vaan tein pari ”diagnoosia” itselleni ja aloin hoitamaan ongelmia. Moni diagnoosini oli kylläkin oikea, esimerkiksi kroonisesti matalan kortisolin ja suolisto-ongelmien osalta. Vaikka  oloni parani radikaalisti ravintolisien ja muiden toimenpiteiden avulla, on vaikeaa tietää mikä on ongelmien perimmäinen syy tai korjaantuuko oletettu ongelma täysin, ellei labroja tehdä tarpeen mukaan. En suosittele diagnosoimaan itseään. Jos kärsit kroonisesta väsymyksestä, käy ihan ensimmäisenä lääkärissä.

Tehdyt laboratoriotestit

Arvelin kärsiväni myös suolistoparasiitista, eli eliöstä joka ei välttämättä suolistoon normaalisti kuulu ja joka saattaa rasittaa kehoa pahastikin. Parasiitit eivät ole millään tavalla ”uskomusjuttuja”, voit käydä lukemassa niistä ihan suomalaisista lääketieteellisistä julkaisuistakin (kuten Duodecim, Käypä Hoito-artikkelit jne.). Olin tehnyt ulkomaanmatkoja töissäni eksoottisiinkin paikkoihin ja mietin että on mahdollista että sain tartunnan matkoillani koska ruoansulatus ei toiminut kunnolla ja suolisto-oireita oli, varsinkin erään matkan jälkeen.  Muistan kun kerran tein smoothien johon laitoin hirveän määrän tutkitusti antimikrobiaalisia yrttejä  ja ruokia (inkivääriä, chilejä, valkosipulia, ravintolisiä jne.) ja olin äimän käkenä: Sain yhdestä smoothiesta ihan järjettömän energiabuustin. Vaikutus oli uskomattoman vahva. Tosin smoothien maku oli jo niin hirvittävä että ehkä se oli pirteyden syynä ;) Tämä pirteyskohtaus voi tosin johtua monen monesta eri asiasta eikä sillä välttämättä ole mitään tekemistä parasiittien tai suolistobakteerien kanssa, mutta päätin kuitenkin lähteä kokeilemaan parasiittien tappamista yrteillä kun olin ongelmaa jo epäillyt pitempään. Suoliston parasiitit on yksi kroonisen väsymyksen aiheuttaja tai myötävaikuttaja ja lähdin korjaamaan asiaa yrttituotteilla. Luin kroonisesti sairaita ihmisiä hoitaneen ja parasiitteja kymmeniä vuosia tutkineen lääkärin tekstejä ja päätin kokeilla hänen neuvojaan. Yrtit ovat yleisesti ottaen turvallisia ja ajattelin: Miksi en kokeilisi niitä kun hintakaan ei päätä huimaa eikä ole pelkoa vakavista sivuvaikutuksista? Yksi yrteistä oli artemisia annuajota pidetään tutkitusti malariaan tehoavana yrttinä.

Kun olin hetken aikaa nauttinut yrttisekoitusta, oloni parani sen verran ettei se ollut vuosiin ollut niin hyvä. Olo oli itse asiassa niin hyvä että innoistuin tekemään työmatkallani hotellissa treenin kaksi kertaa päivässä (joskin melko lyhytkestoisia treenejä etten rasittaisi kehoani liikaa). Ajattelin jo että nyt paranen lopullisesti, mutta energiatasojen paraneminen pysähtyi lopulta. Olin kuitenkin ottanut askeleen eteenpäin sillä oloni oli huomattavasti parempi kuin ennen yrttikuuria. Mitään sivuoireita yrteistä ei tullut.

Tänä päivänä uskon että kilpirauhaseni oli oireillut jo todennäköisesti tuohon aikaan ja se oli mahdollisesti suuri syy siihen että oloni ei jatkanut paranemistaan. Suolisto-ongelmaisten suosittelen kuitenkin teetättämään laajan suolistoanalyysin jos selviä syitä ongelmille esim. ruokavaliosta ei löydy. Hyviä testejä ovat esim. CDSA 2.0 ja Metametrix GI Effects. Kummatkin osoittavat parasiitit, suolistohiivan ja haitalliset bakteerikannat suolistosta. Parhaiden laboratoriotestien yhteydessä labra testaa myös mitkä yrtit ja lääkkeet tappavat kyseiset haitta-eliöt. Useimmiten tarvitaan lääkärin resepti jotta saataisiin tehdä suolistoanalyysi.

Kroonisesti matala kortisoli (stressihormoni)

Vaikka olin jo pitkään pyrkinyt nostamaan mahdollista kroonisesti matalaa kortisolia, ei se korjannut väsymystäni kokonaan koska elimistössäni oli muutakin vialla. Kroonisesti matala kortisoli on myös täysin lääketieteessä todettu uupumukseen yhdistetty tekijä. Usein puhutaan myös HPA-akselin vajaatoiminnasta, mikä on kaikkein tieteellisin selitys kyseiselle ilmiölle. Kansankielinen nimitys ongelmalle on lisämunuaisten uupumus, mutta tieteelliset tahot eivät kyseiseen ongelmaan usko. Erään suomalaisen lääkärin mukaan suomalaisilla sotien jälkeen tehdyn tutkimuksen mukaan on myös mahdollista, että itse lisämunuaiset (jotka tuottavat kortisolia) voivat ”uupua” tuottaen liian vähän kortisolia. Tätä tutkimusta en tosin löydä mistään vaikka kuinka etsin sitä.

Matalan kortisolin olin epäillyt vaivaavan itseäni jo ehkä 4-5 vuotta sitten kun luin lääkäri James Wilsonin kirjan aiheesta. Oireet olivat täysin selvät ja kärsin lähes kaikista lisämunuaisten uupumuksen oireista. Täytyy muistaa että varsinainen diagnoosi tehdään kortisolin tuotantoa mittaavasta laboratoriotestistä mutta tässä vaiheessa halusin vain tehdä kaikkeni parantuakseni ja laitoin rahani ravinteisiin. Olin aloittanut jo aiemmin aloittanut HPA-akselin tukemisen (”stressiakseli”) jo aikaa sitten ravintolisillä ja sain niistä selkeää apua – oloni oli selvästi parempi kun käytin spesifisiä yrttejä ja vitamiineja lisämunuaisia tukemaan. Jotkin yrtit toimivat niin tehokkaasti että olo parani muutamissa minuuteissa kun nautin tuotetta. Kahvi oli minulle myrkkyä (kahvi rasittaa uupunutta elimistöä, koska se lisää kortisolin tuotantoa ainakin herkillä ihmisillä) ja kahvikupposen jälkeen meinasin nukahtaa ja olo oli niin kauhea etten meinannut pysyä hereillä. Kun otin tiettyjä yrttejä kahvikupposen kanssa, ei tuota oloa tullut yhtä vahvana – mielestäni muuten yrttien kohdalla paras toimivuuden mittari on omat tuntemukset. On sanomattakin selvää että lopetin kahvinjuonnin täysin vähentääkseni kehon kokemaa stressiä.

Alla ASI-sylkitesti jolla mitataan kortisolin tuotantoa neljänä ajankohtana päivässä. Tuloksista tulkitaan kuinka hyvin kortisolia tuotetaan. Teetätin testin ikävä kyllä vasta vuosien jälkeen, kun oloni oli jo parantunut todella selvästi. Se voi olla syy siihen, ettei kortisoliongelmaa enää ollut testissä. DHEA oli matalahko, vaikkakin viitteissä. Matalahko DHEA kertoo pitkäaikaisesta stressistä.

ASI-sylkitesti: Kortisolikäyrä on normaali (viiterajojen sisällä) lukuunottamatta iltapäivän näytettä. Myöhäisillan näytteen kortisoli näyttäisi menevän hieman alas mutta en ole huolissani tuosta koska tulos voi johtua aiemmasta kortisolipiikistä jonka syyn tiedän (stressireaktio tuohon aikaan + verensokerin lasku). Tulos on siis OK ja lisämunuaisakseli toimii normaalisti.

ASI-sylkitesti: Kortisolikäyrä on normaali (viiterajojen sisällä) lukuunottamatta iltapäivän näytettä. Myöhäisillan näytteen kortisoli näyttäisi menevän hieman alas mutta en ole huolissani tuosta koska tulos voi johtua aiemmasta kortisolipiikistä jonka syyn tiedän (stressireaktio tuohon aikaan + verensokerin lasku). Tulos on siis OK ja lisämunuaisakseli toimii normaalisti.

 

 

Suoliston huono kunto

Olin jonkin aikaa jo epäillyt että suolistoni on huonossa kunnossa ja mahdollisesti myös vuotaisi (sen toiminta oli hidasta ja muitakin oireita oli). Olin käyttänyt suoliston pintaa tukevia ravintolisiä ihan hyvällä menestyksellä oireiden lievittymisen perusteella. Teetätin silti laboratoriotestin ”suoliston läpäisevyys, Gut permeability” ja sieltä löytyi positiivinen tulos eli suolistoni vuoti kuin seula. Suolistoni oli kärsinyt pahasti liiallisesti stressistä, treenaamisesta ja vääristä ruokavalinnoista – söin siis ruokia joihin minulla oli vahva yliherkkyys. Näitä ruokia olivat mm. maitoproteiini, hera ja gluteeniviljat. Yliherkkyyksien runsas määrä ja suoliston lisääntynyt läpäisevyys on yhdistetty joissakin tutkimuksissa toisiinsa ja suoliston kohonnut läpäisevyys taas lisää yliherkkyyksien syntymistä. Totesin yliherkkyydet myöhemmin tekemällä eliminaatiodieettiä ja välttelemällä ruokia – oloni parani jälleen selvästi, turvotus väheni ja energiaa oli enemmän. Käytin eliminaatiodieettiä siksi, että yliherkkyysoireet voivat vähentyä kun ruokaa syödään lähes päivittäin – oireita ei siis välttämättä huomata vaikka haitallinen vaikutus tapahtuukin. Hyvä huomio on se että jos on uupunut, yliherkkyysruoan syöminen saattaa aiheuttaa välittömästi kovan väsymyskohtauksen mutta terveet ei oireita ehkä edes huomaa vaikka haitallinen vaikutus tapahtuisikin. Yliherkkyysruokien syöminen aiheutti minulle pahimmillaan rankan väsymyskohtauksen ja tiesin näiden kohtausten perusteella välttää kyseistä ruokaa jatkossa.

Myöhemmin tein myös Food Detective IgG-vasta-ainetestin ja siellä puolet ruoista olivat reaktiivisia (n. 24)! Se täytyy sanoa, että yliherkkyystestit ovat tieteen valossa epäluotettavia. Mutta joskus niiden käyttö on kliinisesti hyvä idea. Esimerkiksi jos tuntuu aivan mahdottoman vaikealta kokeilla eliminaatioruokavaliota (erittäin rajoitettu ruokavalio), voi testistä saada hyvän alun. Jos kärsii näin monesta yliherkkyydestä, on syytä epäillä että suoliston läpäisevyys on lisääntynyt. Kun suolisto ”vuotaa”, pääsee suoliston seinämästä läpi aineita joita sieltä ei pitäisi päästä läpi. Myrkyt imeytyvät takaisin verenkiertoon suolesta vaikka ne normaalisti olisivat poistumassa ulosteen mukana. Vuotava suoli saattaa aiheuttaa autoimmuniteettia. Kortisolin eritys on koholla jatkuvasti suoliston huonon kunnon (mm. tulehduksen) takia mikä taasen rasittaa kehoa ja kilpirauhasen toimintaa ja heikentää unenlaatua. Suolistolla on suuri vaikutus myös aivojen toimintaan, sillä arviolta 2/3 aivojen välittäjäaineista tuotetaan suolistossa, ja 80-95% hyvänolon kemikaali serotoniinista! Jos suolistossa on ongelmia, oli ne mitä hyvänsä, olo ei ole niin hyvä kuin se voisi olla.

Sain kouluttajaltani Charlesilta Biosignature-kurssilla henkilokohtaista apua kun hän haastatteli minua luokan edessä opetustilanteena. Häneltä sain vuotavaan suolistoon ”korjausprotokollan” jossa käytetään ravintolisiä jotka tukevat suoliston kuntoa ja korjaavat suolen seinämän. Lisäksi hän suositteli kortisoliresistenssiin todella suurta annosta magnesiumia ja C-vitamiinia lisämunuaisille. Kortisoliresistenssi tarkoittaa sitä että kortisolireseptorien herkkyys kortisolille on vähentynyt eikä kortisoli täten pääse tekemään tehtäväänsä tehokkaasti. Mahdollinen kortisoliresistenssi syntyi siitä että kehoni tuotti liikaa kortisolia aivan liian pitkään jolloin tapahtui ns. ”receptor-downregulation” eli reseptorien herkkyys aineelle vähenee. Diagnooseja ei tule tehdä pelkkien oireiden tai haastatteluiden takia, mutta lähes kaikki asiat jotka Charles mainitsi, todettiin myöhemmin labrakokeilla. Ohjeeni on: Älä tee diagnoosia itse, sillä oireet voivat viitata kymmeneen eri asiaan. Parasta on etsiä käsiinsä funkkarilääkäri ja panostaa labroihin. Myös minä voin auttaa ravinnon, elintapojen ja hormonien tasapainottamisen suhteen.

suoliston läpäisevyys s1

Suoliston läpäisevyys: Analyytit punaisella. Viimeinen lause kertoo labran näkemyksen diagnoosista. Suolistoni oli yliläpäisevä.

Kilpirauhasen epätyypillinen vajaatoiminta

Kaikista ongelmistani kilpirauhasen ongelma on vaikein korjattava asia. Olin lukenut rT3-dominanssista (Wilsonin syndroomaksikin kutsuttu), jossa keho alkaa jostain syystä (esim. kovan stressin takia) alkaa tuottamaan liikaa rT3-hormonia, joka sitten voi johtaa liian alhaiseen T3-määrään. T3 on aktiivisin kilpirauhashormoni. Aloin epäillä että kärsin myös tästä ongelmasta, olinhan kärsinyt todella kovasta stressistä jo useiden vuosien ajan ja aikaisemmat kilpirauhaslabrani olivat viiterajojen sisällä, mutta oireet täsmäsivät ongelmaan. Kilpirauhasta voi tutkia lääkärin lähetteellä laajalla kilpirauhaspaneelilla, jossa mitataan myös rT3-taso ja TBG (kilpirauhashormoneja sitova globuliini). Jälkeenpäin ajateltuna olisi JÄLLEEN ollut kaikkein fiksuinta tehdä labratesti heti kun aloin epäillä ongelmaa mutta rahansäästösyistä (testi maksaa n. 300€) ajattelin odottavani vielä hetken kun oloni oli välillä ihan hyvä, välillä huono.

Teetätin sitten testin viimein ja tulos näytti selvän rT3-ongelman. Ongelma mitataan vertaamalla T3:n ja rT3:n suhdetta. Suhteesta ei ole minun tietojeni mukaan olemassa tutkimusdataa, mutta yksinkertaisesti keskimäärin potilaat voivat hyvin kun suhde on tarpeeksi korkea. Mikä ihme voisi olla parempi mittari optimiarvoista kuin potilaan vointi? Kävelin labralappu kourassa funktionaalisen lääkärin vastaanotolle ja sovimme että aloittaisin T3-korvaushoidon, sillä mikään muu hormoni ei auta rT3-dominanssin hoidossa (kokeilin muitakin valmisteita ensin ilman tuloksia). Sain välittömästi apua T3-valmisteesta ja oloni parani hetkessä. Vaikka T3-hormonin vaikutus on voimakas, en ollut ylienerginen, kehonlämpöni ei noussut (aamulämpöni on vielä tänä päivänäkin 35,5 astetta), painoni ei pudonnut juurikaan eikä oloni ollut vieläkään normaali. T3:sta käytetään tilanteessani siitä syystä että yleisimmin kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoo käytetystä T4-hormonista (tyroksiini) voidaan muodostaa lisää haitallista rT3-hormonia, mutta T3:sta ei. Myös T4 ja T3-yhdistelmähoitoa tarjottiin aikaisemmin, mutta nykyään viranomaiset ovat hyökänneet potilaita hoitavia lääkäreitä vastaan eikä monikaan uskalla määrätä tätä komboa vaikka potilaat eivät muista hoidoista hyötyisi.

kilpirauhapaneeli rT3 (Small)

Aloin myös käyttämään ravintolisiä tehostamaan T4:n muuntumista T3:ksi, mm. seleenin avulla. Sinkki on myös tärkeä mutta sitä olin käyttänyt jo vuosia.

Geenitesti 23andme

Sain vinkin ulkomaiselta valmentajakollegaltani huokeaan geenitestiin ja innostuin välittömästi teettämään sellaisen itselleni ja perheelleni. Geenitestissä (tai sen tulkintasovelluksissa) on reilusti yli 100 tutkittua geeniä ja niistä saa melkoisen hyvän kuvan joidenkin omien tärkeiden geenien toiminnasta. Kannattaa muistaa myös se että geenimutaatio (muutos normaalista geenin toiminnasta) ei välttämättä tarkoita että ongelmia olisi. Epigenetiikka kuvaa ympäristön ja elintapojen vaikutusta geeniemme toimintaan. Voimme siis vaikuttaa geeniemme toimintaan terveiden elitapojen kautta! Kuitenkin minulla oli mutaatioita useassa versiossa samasta geenissä (esim. kolme kuudesta samaan entsyymiin vaikuttavasta geenistä oli mutatoitunut), mikä lisännee todennäköisyyttä sille että mutaatiot vaikuttavat kyseisen geenin toimintaan.

Pari ongelmaa joita geenimutaationi mahdollisesti voivat aiheuttaa:

 • Eksitatiivisesta glutamaatista ei todennäköisesti tuoteta tarpeeksi rauhoittavaa välittäjäainetta, GABAa jota käytetään myös ravintolisänä rauhoittamaan kehoa. Tämä saattaa olla syy siihen että olen koko nuoruuteni ollut hyperaktiivinen ja rauhoittuminen on ollut todella vaikeaa
 • Estrogeenien poistuminen elimistöstä on hidastunut .
 • Tarpeeni B12-vitamiinille on mahdollisesti hieman suurempi kuin keskimäärin
 • Glutationin tuotanto (glutationi on kehon yksi pääantioksidanteista ja voimakkain myrkkyjen poistaja) on heikentynyttä hyvin todennäköisesti (useita mutaatioita). Funkkarilääkäri Mark Hyman puhuu glutationista ja siihen liittyvistä geeneistä täällä.
 • Antioksidanttipitoinen ruoka on erityisen tärkeää minulle superoksidi-dismutaasin (kehon oma antioksidantti) tuotannon heikentymisen takia
 • Kofeiinin poistuminen kehosta on hitaampaa

Funktionaalista lääketiedettä harjoittavan lääkärin pakeilla vierailu

Kyllästyin odottamaan oloni paranemista ja päätin lähteä tekemään ”poissulkudiagnoosia” lääkärin pakeille. Idean sain eräältä lääkäriltä jonka kanssa juttelin kasvotusten eräässä seminaarissa. Poissulkudiagnosilla tarkoitan sitä että varmistetaan ettei kehossa ole piilossa jotakin vakavaa tai paranemista haittaavaa terveysongelmaa. Näihin labroihin meni n. 1000€. Paneeleihin kuului mm. homepaneeli (homealtistuminen voi aiheuttaa kroonista väsymystä tai sairastelua), joidenkin mineraalien mittauksia verestä, D-vitamiini (jota kaikkien tulisi nauttia) ja paljon muita markkereita. Myös testosteroni mitattiin (vapaa testo, kokonaistesto ja SHBG eli testosteronia kuljettava glykoproteiini). SHBG oli koholla, mikä tarkoittaa sitä että vaikka testosteronia olisi paljon, osa testosteronista on sitoutunut SHBG:hen eikä pääse tekemään tehtäväänsä soluissa. T3-lääkitys saattaa nostaa SHBG:tä ja niin myös matalat kalorit(!).  Onneksi mitään vakavaa ongelmaa labroista ei löytynyt.

Kokemuksiani itsehoidoistani näiden vuosien aikana

Matala kortisoli

Ensinnäkin olen oppinut todella paljon omista ongelmista ja terveysongelmani ovat olleet osasyynä siihen että teen nykyään intohimoisesti ravinto- ja fysiikkavalmennusta enkä insinöörin töitä. On toisaalta aika mieletöntä että tavallinen insinöörinplanttu pystyy löytämään itsehoidosta niinkin paljon apua ongelmiinsa (enlgannin kieli on vahvuuksiani, tämä auttaa asioiden tutkimista). Täytyy vaan muistaa etsiä luotettavia lähteitä eikä lue asioita ensimmäisestä googlella löydetystä artikkelista. Lisäksi pystyn nyt paremmin identifioimaan asiakkaillani asioita jotka voivat jopa totaalisesti estää rasvanpolton tai kehittymisen salilla. HUOM: En hoida sairauksia tai uupumusta.

Tässä yksi esimerkki asiakkaalta joka ei saanut painoaan putoamaan millään vaikka söikin melko fiksusti mielestäni. Seuraava tapahtui yhden konsultaatiokerran tuloksena:

”Painoa on pudonnut nyt noin kuukaudessa (osa on toki nestettä, varsinkin vatsan ja vyötärönseudulta) n. 6 kiloa. Vyötärönympärysmitasta on kadonnut reilut 10 senttiä (housut putoaa! Olen siirtynyt kokoa pienempiin housuihin). Sormuksia voin käyttää koko ajan pitkästä aikaa (sormet olivat ennen niin turvoksissa, että oli ihan mahdotonta pitää sormuksia. Nukkumisessakin on tapahtunut muutosta parempaan. Herään huomattavasti vähemmän per yö kesken unien. Ja montaakaan kertaa ei ole ollut totaalisen pahaa vaikeutta nukahtaa (vaikka oliskin väsynyt).” – Nainen 45v

Ilman lisämunuaisten tukemista näiden vuosien aikana en tiedä olisinko enää töissä vai sairaseläkkeellä. Enkä liioittele tippaakaan. Oli ahdistavaa kun apua ei saanut lääkäreiltä labratestien tulosten ollessa viiterajojen sisällä. Minun oli siis pakko olla terve ja täysin kunnossa! En ollut.

Ymmärrän nyt hyvin niitä ihmisiä jotka yrittävät selvitä päivästä toiseen jatkuvan pahan olon ja väsymyksen alaisena. Muistakaa: Aina on toivoa paranemisesta, täytyy vaan löytää oikea auttaja. Meillä on hyviä funktionaalisen lääketieteen lääkäreitä Suomessa, joskin liian vähän. Heille saa aikoja valitettavasti usein vasta 3-6 kuukauden päähän.

Onko lääkärikäynnit ja labrat kalliita? Usein ovat, mutta minkä arvoinen on elämäsi?

Suoliston hyvinvointi: Laaja suolistoanalyysi

Parasiitti/bakteerihoitoni oli menestys sillä se nosti oloni uudelle tasolle. Olen siis vuosien aikana noussut väsymyksen pahimmilta asteilta pikkuhiljaa ylemmäksi ja ylemmäksi. Lähes jokainen hoito on tuottanut tulosta jossain määrin. Kukaan ei voi tietää miltä tuntuu jatkuva totaaliuupumus jos ei sitä ole kokenut ja uupuneella jokainen askel kohti normaalia olotilaa tuntui mielettömän upealta. Nyt kuitenkin suoliston toimintani ollessa edelleen hidasta teetätin laajan suolistoanalyysin (suoliston hitaus tosin johtuu myös mahdollisesti kilpirauhashormonien vähyydestä, sillä ne vaikuttavat myös suoliston toimintaan).

Suolistoanalyysin tulokset osoittivat suolistossani olevan hiivaa ja jonkin parasiitin. Teetätin Metametrix GI Effects – paneelin, jonka etuna on se että laboratoriossa testataan myös mitkä lääkkeet ja luonnolliset ravintoaineet tappavat haitalliset eliöt. ”Taxonomy unavailable” tarkoittaa suurinpiirtein sitä että nämä löydetyt eliöt eivät välttämättä ole erityisen haitallisia, niitä ei tunnistettu, tai kyseessä on ”ohikulkeva” parasiitti joka ei jää suolistoon. Lähden siis hoitamaan näitä löydöksiä tuloksissa mainittujen yrttien avulla. Lisäksi testitulokset osoittivat rasvojen heikon imeytymisen suolistosta ja lähden tukemaan tätä ongelmaa ruoansulatusentsyymeillä jo käyttämäni vatsahappolisän lisäksi.

osa laajasta suolistoanalyysista

 

 

 

 

 

 

 

 

Missä mennään nyt

Tällä hetkellä minulla on siis kaksi ongelmaa hoidettavana: Kilpirauhasen epätyypillinen vajaatoiminta ja yllämainitut suoliston ongelmat. Kilpirauhasongelmalle en suoranaisesti tee tällä hetkellä muuta kuin nautin päivittäin T3-valmistetta. Kilpirauhasen toimintaa tulee auttamaan kun saan suoliston hoidon käynnistymään tuotteet saatuani, sillä arviolta 20% T4–>T3 konversiosta tapahtuu suolistossa.

Oloni on ihan hyvä nykyään kunhan en treenaa liikaa. Pääkoppa toimii myös hyvin toisin kuin ennen T3-hoidon aloittamista. Salilla en tavoittele suurta kehitystä tällä hetkellä koska en pysty treenaamaan tehokkaasti 30-40min enempää kerrallaan. Jos treenaan pitempään kuin 40min, tulee huono olo ja huono olo voi jatkua seuraavaan päivään. Olen keskittynyt lähinnä heikkouksien ja lihasten välisen tasapainon parantamiseen, mikä onkin onnistunut kiitettävästi.

Loppusanat

En haluaisi nähdä enää blogikirjoituksia siitä kuinka kisaajat tai tavalliset ihmiset ovat tuhonneet terveytensä liian rankalla dieettaamisella, mutta näitä kirjoituksia tulemme varmaan näkemään vielä monia. Terve ja hyvin ravittu keho jaksaa rääkkiä paljon paremmin. Lisäksi stressikuorma täytyy ottaa huomioon laihdutettaessa ja tavoitteellisesti treenatessa.

Toinen miettimisen arvoinen asia on se että terveys = suorituskyky. Jos kehossa on ongelmia vaikkapa sitten siellä kuuluisassa suolistossa tai jaksamisen puolella, on syytä harkita tarkkaan rankkoja dieettirupeamia! Myös urheilijoiden suoliston täytyy toimia hyvin, jos suorituskyky halutaan optimoida. Ja tietenkin omaa kehoa pitää kuunnella.

Teksti on pitkä kuin nälkävuosi mutta jos luit tänne asti niin kiitän mielenkiinnostasi! Toivotan sinulle kovia mutta fiksusti suunniteltuja treenejä ja dieettejä.

Osa 1

Osa 3

Osa 4

Ps. Jos kärsit uupumuksesta, käy ensin lääkärillä, mielellään useammalla. Sen jälkeen voin pyrkiä auttamaan sinua löytämään apua uupumukseen. Teen ainakin parhaani. Myös etätapaamiset Skypen tai puhelimen kautta onnistuvat. Veloitan etätapaamisesta 70€ (sis. historiasi läpikäynnin, tapaamisen ja kirjallisia vinkkejä).  Ota yhteyttä.

Comments

 1. Hei,

  Hyvä ja todella informatiivinen postaus. Voisitko hiukan avata, minkälaisia detoksikuureja teit ja mitkä toimivat parhaiten?

  • Morjens Jussi,

   Detoksikuureja oli monia erilaisia. Raskasmetalleille käytin seuraavia joskaan lista ei ole täydellinen: Andrographis yrttisekoitus (Poliquin Metallic Detox), R-ALA (R-alfalipoiinihappo) yksi parhaita metallikelaattoreita), erityinen B-vitamiinikompleksi (Poliquin Methylator) muun muuassa. Klorella on myös hyvä turvaamaan metallien poistuminen kehosta.

   Kemikaaliestrogeeneille kierrätin erilaisia ravinteita. Käytössä oli DIMiä, Calcium D glucaratea, kuitulisää ja B-vitamiineja. Käytin myös muita ravinteita. Kemikaaliestrogeenien detoksoiminen on yksilöllistä. Jos tulosta ei Biosignature-mittauksen mukaan tule riittävästi, on syytä vaihtaa protokollaa. Hidas detoksoiminen/keskimääräistä huonommat tulokset voi johtua geneettisistä tai muista tekijöistä (maksa, suoliston kunto, suoliston bakteerikanta, vuotava suolisto, perusravinteiden vaje jne).

   Yritän aina yksilöllistää protokollia parhaani mukaan 🙂

 2. Hei Jyri,

  On ilo lukea näitä blogikirjoituksiasi. Olet selvästi perehtynyt asioihin ja vielä hyvin syvällisesti.

  Tämä sinun luulin olevani voittamaton osa 2 -kirjoitus on hyvin kattava. Mitä sinulle kuuluu tällä hetkellä? Kuinka hoidat vuotavaa suolta? Mistä sen paketin saa tilattua ja onko se keliaakikolle soveltuvainen? Otit puheeksi tuossa testosteronimittaukset. Millaiset arvot sait niistä mittauksista?

  Aiotko jatkaa vielä tätä luulin olevani voittamaton -sarjaa?

  • Moro Mikael,

   Kehon toiminta on parantunut huomattavasti viimeisten kuukausien aikana. Kaikkein positiivisin juttu on se, että ”clearing” on tapahtunut laboratoriotestien mukaan, kiitos T3-lääkityksen. Eli pystyn nyt vähentämään ja lopulta lopettamaan kilpirauhaslääkityksen todennäköisesti kokonaan.

   Lisäksi pystyn nykyään tekemään jo 40-50min voimapainotteisia treenejä (toistot n. 3-6), joskaan metabolista treeniä en pysty tekemään kuin hiukan. Voimatreeneistä saa henkistäkin puhtia kun treeni tuntuu jo treenaamiselta eikä paha olo vaivaa usein 🙂

   Vuotavasta suolesta sen verran että sen korjaamiseen käytin useita ravinteita kuten kalaöljyä tulehdusta vähentämään, glutamiinia useita kertoja päivässä ja paria muuta ravinnetta kuten N-asetyyli-glukosamiinia. Vuotavan eli yliläpäisevän suolen varsinaisen diagnoosin voi antaa vain lääkäri, mutta suoliston uudelleenrakentamista voi tukea ravintolisien avulla jos testitulos viittaa ongelmaan. Testin voi teetättää joidenkin funkkarilääkärien tai ravintovalmentajien kautta. Keliaakikko voisi ihan hyvin teetättää testin.

   Testosteronimittauksissa vapaa testosteroni oli n. puolessa välissä viiteväliä. Mutta SHBG eli sukupuolihormoneita sitova globuliini oli hieman yli viitteen. SHBG siis vähentää aktiivisen testosteronin määrää. Henkilökohtaisesti ajattelen että on parempi olla viitearvojen yläosassa testosteronin suhteen (lue: Alfa-uros), mutta se vaatii tosi hyvin toimivaa ja tervettä kehoa, matalaa rasvaprosenttia ja hyvää ravinnestatusta.

   Kirjoitan ehkä vielä kolmannen osan myöhemmin.

 3. Juha says:

  Moi Jyri,

  Paljon mielenkiintoisia artikkeleita sisältävä blogi sulla, meni selaimeni suosikkeihin. Noista erilaisista testeistä olisin kysellyt eli mistähän tuollaisen yli 100 geenin geenitestin saisi tilattua? Entä mistä tuollaisen hiuksen mineraalianalyysin voisi saada?

  • Moro Juha,

   Kiitokset kommentista. Tuon geenitestin tilasin 23andme – nimiseltä yhtiöltä. Tällä hetkellähän firma ei saa esittää omia arvioitaan sairauksien riskeistä mutta testejä saa vielä tilata ja raakadatan voi tallentaa koneelleen.

   Ongelmaksi muodostunee se että geenitestin tulokset tulee tekstitiedostossa jossa on parikymmentätuhatta riviä. Riveiltä etsitään tietyt geenit ja niiden alleelit ja sitten niitä täytyy tulkita. On olemassa ilmaisiakin työkaluja testien jonkinlaiseen tulkitsemiseen mutta en ole paljoa niitä käyttänyt. Käytännössä ilman työkalua tai pohjaa siitä, mitkä ovat riskialleelit tietyille geeneille ei tuloksilla tee paljoakaan. Eli tutkimustyötä on paljon 🙂 Mutta testistä saa erittäin paljon dataa omista geeneistään halvalla jos vaan jaksaa tehdä tutkimustyötä tulkitsemisen kannalta.

   Hiusten mineraalit voi teetättää joidenkin ravintovalmentajien kautta, esim. minun kauttani. Minun kauttani testin saa n. 100e hintaan valmennuksen yhteydessä. Mielestäni hiustesti on hinta/infosuhteeltaan erinomainen testi.

   • Juha says:

    Kiitoksia paljon vastauksestasi!

    Ei tosiaan mikään pahan hintainen tuo geenitesti siihen nähden kuinka paljon dataa se sisältäisi. Hiusten mineraalitesti ei myöskään kuulosta pahan hintaiselta ja se oletettavasti olisi huomattavasti pienitöisempi tulkita 🙂 Pidän tuon sun tarjouksesi mineraalianalyysistä mielessäni.

 4. niklas says:

  Tervehdys,
  Hieno homma että löytyy suomenkielelläkin infoa ja blogikirjoitus näistä aiheista 🙂

  Sitä halusin tiedustella, että kuinka paljon maksaa funktionaalisella lääkärillä käynti ja laaja suolisto kartoitus? Itselläni on krooninen väsymysoireyhtymä, hiivasyndrooma ja ärtyneen suolen oireyhtymä. Tilanne on mennyt niin pahaksi, että en voi syödä enää mitään ilman oireita. Olen myös itse yrittänyt hoitaa ongelmia luontaistuotekaupan antimilla ja saanut paljon apuakin, mutta vatsavaivat ja uupumus ovat pysyneet ja vatsakivut menneet vain pahemmaksi :/

  • Terve Niklas,

   Jeps tästä aiheesta ei tietääkseni ole pahemmin kirjoitettu aikaisemmin. Ajattelin siitä kirjoittamisen olevan hyödyksi monille kun nyt itse olen kokenut kaiken tämän ja hyvää vauhtia palaamassa normaaliin olotilaan 🙂

   Funkkarilääkärillä käynnin hinta ei ole vakio ja tiedän hintojen olevan 50€-120€ per käynti (15-30min) joidenkin lääkäreiden vastaanotolla. Jotkut ilmeisesti suosittelevat aluksi pitempää 60min aikaa jotta voidaan kartoittaa kokonaistilanne tarkasti (= kokonaisvaltainen lähestymistapa). Laaja suolistoanalyysi maksaa riippuen analyysista 350-400€ joten hintaa tulee sille jonkin verran. Suurimmassa osassa analyyseja joita olen itse teettänyt yleisimpänä ongelmana on ollut bakteeriepätasapaino jota sitten korjataan ainakin probiootin avulla. Laadukkaan probiootin näkisin sinulle hyödylliseksi joka tapauksessa. Toinen labra jota lääkäri saattaa tarjota riippuen historiastasi on ”vuotavan suolen” eli suoliston läpäisevyyden labra joka maksaa 120-180€ arviolta.

   Eliminaatiodieetti voisi olla edullinen ja erittäinkin toimiva ratkaisu huomioonottaen hiivasyndrooman, suolisto-oireet ja uupumuksen.

   – Jyri

 5. Jape says:

  Moi Jyri,

  Tilanteeni on aika tavalla kuvailemasi kaltainen, eli todennäköisesti adrenal fatigueta ja ehkä myös kilpirauhasvaivaa pukkaa; nukkuminen on yleensä huonoa ja heräilen, treeneissä ei tule kehitystä, ummettaa, haukotuttaa usein, ruumiinlämpö heittelee pitkin päivää, jne.

  Minun pitäisi varmaankin tutkia ruoka-aineyliherkkyyksiä vaikka varsinaisia mahakipuja on harvoin, mutta pieretystä ja jatkuvaa ummetusta kyllä. Dieettini on ollut gluteiiniton VHH jo pidemmän aikaa, ja mahan kunto on sinä aikana parantunut mutta pelkään ajaneeni itseni tähän jamaan alikaloreilla ja vähillä hiilareilla. Kysyisinkin aluksi tuosta Food Detective -testistä, että kuinka luotettavana sinä sitä pidät?

  • Moro Jape,

   Suosittelen ottamaan 1-2 viikkoa totaalilepoa jonka jälkeen tekisin vain 20-30min treenejä niin kauan että olo kohenee.

   Samoin reverse-dieting eli kaloreiden järjestelmällinen nostaminen voisi olla hyvä idea joskaan en tiedä hiilihydraattien sietokykyäsi (lapaluun ja kyljen pisteet biosignaturessa). Kaloreiden nosto tulisi pääasiassa tapahtua hiilihydraateista. Suolistossa voi olla monia asioita pielessä mutta hyvälaatuinen probiootti on erittäin hyvä apu joka tapauksessa.

   Food Detectiven tein itse ja se näytti itselleni selvästi ainakin vahvimmat yliherkkyydet (vertasin oireitani ruokaa syötyäni testitulokseen). Yliherkkyystesteistä ollaan montaa mieltä ja mielipiteeni on että ne helpottavat yliherkkyyksien määrittämistä mutta eivät ehkä aina ole 100% luotettavia. Vääriä negatiivisia on kuulemma esiintynyt mentorieni puheiden mukaan. Harvoin teetän yliherkkyystestiä mutta silloin sellainen voisi olla paikallaan kun stressitaso on jo niin suuri että eliminaatiodieetti ei onnistu käytännössä. Eliminaatiodieettiä pidän parhaana tapana selvittää yliherkkyydet – se on kultainen standardi yliherkkyyksien määrittelemisessä.

   Food Detective on kuitenkin selvästi edullisin vaihtoehto, joten voi sitä harkita jos eliminaatiodieetti tuntuu ylitsepääsemättömältä.

 6. Jape says:

  Kiitoksia kovasti vastauksesta. Lisäisin vielä, että Inbody-mittauksissa oma sisäelinrasvatasoni pompsahti kymmenkertaiseksi vuoden ajassa! Tämä tapahtui siis jo ajanjaksolla kevät 2010-kevät 2011, jolloin oloni myös huononi radikaalisti. 2010 Inbody mittasi viskeraalirasvat arvoon +5, joka on siis minimaalinen ja järkeenkäypä ottaen taustani ja ruumiinrakenteeni huomioon. Keväällä 2011 arvo oli +55 muiden markereiden ollessa käytännössä muuttumattomat. Keväällä 2012 tilanne oli edelleen sama, ja sanomattakin selvää, että olo oli paska. Kortisoli ilmeisesti voi aiheuttaa viskeraalirasvaa?

  Oma onneni taitaa olla, että treenaamiseni ei ole koskaan mennyt ns. yli, vaan olen aina pysynyt melko hyvin kohtuudessa ja kuunnellut omaa jaksamista edes hieman.

  • Jep, kortisoli näyttäisi lisäävän viskeraalista rasvaa (tai ainakin liiallinen kortisonin muuntuminen kortisoliksi). Aikamoinen ero kyllä tuossa mittaustuloksessasi.

 7. Inna says:

  Mikä on laadukas probiootti? Tarjollahan on vaikka mitä, mutta tehoista ei takeita…

  • Takeita valmisteiden laadusta onkin tosi vaikeaa saada mistään (joitakin kolmannen osapuolen raportteja löytyy netistä, mutta nekin ovat monesti maksullisia). Yleensä halvin ei ole välttämättä paras.

   Probioottien valintaan muutama neuvo:
   1. Sisältää useita miljardeja eläviä bakteereita
   2. Purkissa lukee ”Sisältää x-määrän bakteereita parasta ennen-päiväykseen asti”, ei siis ”valmistushetkellä”
   3. Sisältää tutkittuja kantoja ja kannat mainitaan purkissa. Laktobasillit ja bifidobakteerit ovat tietääkseni tutkituimmat kannat. Niissäkin on tosin eroja. Joitakin kantoja: lactobacillus rhamnosus, lactobacillus NFCM, bifidobacterium lactis yms.

   Voi olla että näistä joutuu tinkimään joskus.

 8. Soili Kuivalainen says:

  Hei Jyri.

  Paljon mielenkiintoisia tietoja blogissasi, myös meille ei treenareille.
  Kiva, että löysin blogisi sattumalta Googlessa, kun etsin lisätietoja juuri samoista asioista, kuin kirjoitit .
  Meitä on paljon ja tietoa on itse kaivettava, kun nyky terveydenhoidon ei sallita hyväksyä näitä sairauden aiheuttajia.
  Kirjoitit:
  Ymmärrän nyt hyvin niitä ihmisiä jotka yrittävät selvitä päivästä toiseen jatkuvan pahan olon ja väsymyksen alaisena. Muistakaa: Aina on toivoa paranemisesta, täytyy vaan löytää oikea auttaja. 
  Sen oikean auttajan löytämisessä onkin suuri ongelma.

  Saanhan esittää kysymyksiä?
  Miten löytäisin funktionaalisen lääkärin netin avulla Lounais-Suomesta?

  Löysin nuoren el.sisä-ja yleistauti yksityislääkärin, joka antoi pyytäessäni,lähetteen labraan MDD, josta tuli paketti, CDSA 2.0/P ja Lisämunuais-kilpirauhasanalyysiin.Tekeillä ovat.

  Lääkäri on miettiväinen ja ystävälllinen, mutta vähän ööö , ilmeisesti ei vielä kovin paljon kokemusta näistä asioista, mutta myöntyväinen.

  Haluaisin tuon hiustestin tehtäväksi, jotta tietäisin oikean lisäravinne tarpeeni.
  Olen moni-oire sairas, eikä perimmäistä syytä ole saatu selvitettyä.

  Älä vain sano loppusanoja blogillesi, koska monet meistä, myös ei treenaareista haluavat lisätietoa juuri näistä asioista,
  Katselen blogiasi edelleen, moni sairauteensa parantuntumista löytäneistä, ei enää viitsi kertoa siitä , kun on löytynyt oikea hoitoa.

  • Moikka Soili,

   Erään kilpirauhasongelmia menestyksekkäästi hoitavan lääkärin sanoin: ”Tavoite ei ole normaalit labra-arvot vaan normaali potilas.” Tietenkin myös labra-arvot on tärkeitä. CDSA ja lisämunuais-kilpirauhasanalyysi on kyllä erittäin hyvä lähtökohta usein, hienoa että sait ne teetettyä.

   Lähtisin etsimään kokonaisvaltaisesti ajattelevaa lääkäriä täältä, soittamalla tai ottamalla muuten yhteyttä:
   http://fms.fi/

   Täältäkin saattaa löytyä lisäinfoa:
   http://www.prohealth.fi/flt-laakarit/

   Jos näistä ei löydy ja epäilet yhä ongelmaa, etsisin Facebook-vertaistukiryhmiä kuten ”rT3-dominanssi” ja kävisin sieltä kysymässä lääkäreistä.

   Toivottavasti löydät avun läheltäsi! Jos et löydä, kannattaa kyllä harkita pitemmällekin matkustamista.

 9. marjut stubbe says:

  Hei!
  Minulla on hankala ilmeisesti altistumisongelma sekä diagnosoitu interstiellei kystiitti. Ruokavalio on rakko sairauden takia hyvin rajoittunut eikä oikeastaan suun kautta voi mitään lääkkeitä eikä paljon lisäravinteitakaan käyttää, koska rakko ärsyyntyy heti ja juoksen 10-20krt yöllä wc.ssä. Tämä ei ole pahin ongelma tällä hetkellä vaan altistuminen ja epäilen joitain myrkkyjä kehossani. Olen tänä kesänä ilmeisesti mökillä taas altistunut ja oireilu on sellainen, että koko keho on kuin palanut. Joka puolelta polttaa. Ihomuutoksia ei oikeastaan paljon ole mutta tunne on kamala. Päänahasta varpaisiin iho polttaa. Aurinko ja lämpö lisää poltteen tuntua. Alussa heti altistumisen jälkeen polte oli myös keuhkoissa, vatsassa ja genitaaleissa. Yleiset laboratoriokokeet eivät näytä tulehdusta ja lähete on menossa iho- ja allergiasairaalaan. Epäilen, että siellä ei voi näitä myrkkyjä mitenkään tutkia. 2011 mökillä olon jälkeen oli sama reaktio. Tässä välissä olen välttänyt mökillä oloa. Työssä olen altistunut myös pahasti ja nyt minulla on puhdas työtila. Epäilen, että kotiin on kantautunut myös mikrobeja koirien mukana ja siksi oireilu vaan jatkuu.

  Ongelma on myös se, että minulla ei ole kovin paljon rahaa tutkia ja hoitaa tilannetta. Tunnetko ketään julkisen puolen lääkäriä, joka voisi lähettää erilaisiin tutkimuksiin…jos sellaisia nyt on. Asun Espoossa.

  • Moikka!

   Valitettavasti en tunne juurikaan kunnallisen puolen lääkäreitä jotka voisivat auttaa. Mutta olen kohdannut omilla lääkärikäynneilläni myös oikein mukavia ja välittäviä lääkäreitä myös kunnallisella puolella. Heidän resurssinsa ovat vaan niin rajatut, esimerkiksi 15min vastaanottoaika ei usein tahdo millään riittää monien kroonisten ongelmien hoidossa.

   Yliherkkyys kemikaaleja yms. kohtaan saattaisi olla oire kehon myrkyllisyydestä mutta ei riitä diagnoosiksi. Toivottavasti saat diagnoosin lääkäriltäsi tarvittaessa. Jos jokin mökillä ärsyttää sinua, kaivovesi tulee ensimmäisenä mieleen. Onko siellä hana- vai kaivovesi ja onko sitä tutkittu? Lisäksi esim. vanhoissa terassilaudoissa oli aikanaan erittäin runsaastikin kemikaaleja.

   Tässä on tutkimustietoon perustuvia krooniseen myrkytystilaan liittyviä oireita (mutta kuten aina, oireet voivat liittyä muihinkin epätasapainoihin):

   Väsymys/huono energiataso:
   Uniongelmia:
   Vatsaoireita:
   Päänsärkyä:
   Allergioita tai allergisia oireita:
   Ajatusten sekavuutta:
   Ahdistuneisuus/levottomuus:

 10. Ana says:

  On kyllä vakuuttavaa luettavaa , päädyin tännekkun yritin itselle ja äidille löytää testit raskametalleihin ym. Pitää lukea sun muutkin blogi kirjotukset. Muistutat vähän yhtä Tim Ferrisiä mutta nerokas äijähän sekin on.

  • Kiitos Ana kommentistasi, vaikka näen kyllä olevani vielä aika kaukana Herra Ferrisin neroudesta 🙂

   Raskasmetallitestaamisen olen jättänyt lääkärien vastuulle muuten kuin mitä infoa muista mineraalitesteistä saa irti (hiusten mineraalit, punasolun mineraalit). Raskasmetallikuormaa ei voi 100% tarkasti testata mitenkään, mutta viitteitä voi saada useasta testistä. Jutussa kuvaamani testi on ilmeisesti yksi parhaita mutta sitä en ole teettänyt kenellekään, jätän sen lääkärin vastuulle. Raskasmetallien kanssa täytyy olla varovainen, detoksaamaan ei kannata lähteä ilman että tietää mitä tekee. Vaikka minulla oli asiantuntijoiden ohjeet aikaisemmin ja teimmekin kevyttä detoksia eräälle asiakkaalleni joka sai valmennuksessa hienoja tuloksia, en lähtisi helposti tekemään sitä enää.

   Lääkäreistä mainittuani, tuntuu että harmillisen vähän näitä testejä ihmisille teetetään. Nyt tulee hieman mutu-tietoa: Ilmeisesti täytyy olla vakavia neurologisia/toksisuus- tai muita oireita ennen kuin raskasmetallit otetaan vakavasti allopaattisessa lääketieteessä. Amalgaameista sen verran että jokainen jolle olen maininnut niiden mahdollisisista terveyshaitoista ja jotka ovat poistattaneet ne ”biohammaslääkärillä” ovat kohentaneet elämänlaatuaan. Jokainen. Unenlaadun paraneminen on ollut suurin muuttunut asia.

   Todennäköisesti turvallisin juttu mitä voi tehdä jos on epäilys raskasmetalleista on korjata mineraalitasoja kehossa. Jotkin raskasmetallit voivat ottaa mineraalien paikan elimistössä ja mineraaleja syömällä (ja hyvän mineraalistatuksen omaamalla) voidaan estää raskasmetallien varastoitumista kehoon ja edistää niiden poistumista elimistöstä. Lisäksi tietenkin mineraaleilla on omat terveyshyötynsä. Siksipä mineraalitesti on mielestäni melko hyvä idea. Esimerkiksi elohopean (amalgaamit esim.) on osoitettu haittaavan sinkin ja seleenin varastoitumista. Ainakin Duodecimin mukaan suomalaiset saavat liian vähän seleeniä jo muutenkin maaperän köyhyyden takia. Sinkki taasen on omien tietojeni mukaan yksi yleisimpiä mineraalivajeita (Huom: Vaje on eri asia kuin puutostila, siksi puhun vajeesta).

   Hyvä multivitamiini olisi hyvä idea (erityisesti b-vitamiinit tukevat metylaatiorektioita joiden kautta myös raskasmetalleja poistuu elimistöstä)
   C-vitamiini auttaa detoksifikaatiossa – turvallinen tapa

   Jos on epäilys myrkytystilasta, ensimmäisenä kannattaa etsiä käsiinsä funkkarilääkäri. Toinen vaihtoehto on unohtaa detoksi ja tehdä muita terveyttä ja kehon toimintaa tukevia asioita.

Kommentoi

*